Assalam :)
ni kali ke-3 aku buat oreo cheese cake, tu pun x dapat nak snap semua benda sebab dah lewat aku buat..kul 10 malam baru kalut bagai nak cari bahan, dengan letih semua..
ok dah, jom kita start !
bahan A:
1/2 butter
sepeket oreo crunch
sorry xde gambar asal, x sempat nak snap
*sumber: en,google*
bahan B:
500gm cream cheese (suhu bilik)
1 cawan whipping cream
1 cawan fresh milk
3/4 cawan gula (kalo nak manis guna 1 cawan pun boleh)
1 penutup kecil esen vanilla
1 sudu besar gelatin (dicampur dengan 1/2 air panas)
bahan B
cara-cara bahan A:
-cairkan butter, campurkan oreo yang hancur dengan butter,gaulkan biar rata
-masukkan campuran butter+oreo tadi ke dalam bekas/loyang, tekankan sampai sekata/mampat
masukkan cairan butter ke dalam oreo, gaul sehingga sebati
mampatkan dalam bekas/loyang
ni lah hasil nya :)
cara-cara bahan B:
-dalam mix bowl, masukkan 500gm cream cheese, pukul sampai kembang
-masukkan 3/4 cawan gula, pukul sehingga sebati
-masukkan 1 cawan whipping cream, fresh milk dan esen vanilla, pukul sekali lagi (tapi jangan terlalu lama ya, korang agak2 la ehh)
-bila dah siap adunan tu akan pekat dan sedikit cair, tapi bukan terlalu cari ya..pekat-cair tu 50-50, faham x?
-jagan lupa masukkan 1 sudu gelatin, kacau dengn 1/2 cawan air panas..ok siap adunan B !
-masa dah siap adunan B tu suka hati korang nak masukkan kepingan oreo atau x, sape yang suka makan oreo boleh la masukkan lebih sikit
-kepingan oreo tadi korang hancurkan pakai tangan je, jadi dia tak hancur sangat la
-dah siap adunan B, masukkan dalam adunan A..kalo nak lagi sedap taburkan oreo lagi sekali kat atas adunan tadi
-masukkan dalam peti ais 1 malam @ 6 jam
tips: masukkan dalam peti ais biasa 6 jam pastu tukar letak kat peti atas 2-3 jam sebab oreo cheese cake ni dia lambat beku
aritu aku buat 2 biji, 1 utk rumah 1 utk kolej
gambar dari bilik kolej, hehe
done ! selamat mencuba :)
waah! sedapnye.. gulp! hehe..
ReplyDeleteteringin nak buat tapi tak pandai.. :)
Snang je dear, baking ni x ssah pn..kena rjin je.hehe
Deletetengkiu dear
ReplyDeleteboleh buat ni
mudah je
salam ramadhan
Haish..tengah2 posa ni meleleh air liur tengok kek ni.. Pandainya aisyah baking. Yong dah jd follower awk yg ke 12. salam perkenalan
ReplyDeleteTq,biasa2 je..slm prkenalan :)
Deletedear. gelatin tu mana nak beli ?
ReplyDeleteKt pasaraya ad, cari yg halal,jenama nur.yg sy beli 2 kt kdai kek,dh siap2 packing dlm botol. :)
DeleteWa bestnye tp bhn byk jg ea,egtkn td bkr rupenya msuk dlm pti ais je
ReplyDeletedear,kan kek tu dah sejuk n keras kan..mcm mane nk keluarkan dia dari loyang?boleh terbalikkan dia ke?
ReplyDeleteSy guna loyang yg tapak dia asing2, so kita just angkat tapak loyang tu dri bawah. :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteLepas beku,kita letak kek tu kat luar,dia cair tak??
ReplyDeleteXmuak ke??? Mcm trllu byk chess..? Tpi nmpk sdp..
ReplyDeleteXmuak ke??? Mcm trllu byk chess..? Tpi nmpk sdp..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSaya try buat tp bla ltk kat luar tak sampai 5 minit dh cair... Huhu rasa sdp tp syg cpt cair.. Biasa pakai gelatin thn brapa lm kalo ltk kat luar?
ReplyDeleteSedapnyaaa.. esk nk buat untuk jamuann harap2 menjadi lerr hiks. Tq sudi share resepi 😊
ReplyDeleteBestnya...saya nak buat tapi dekat mana nak beli oreo crunch
ReplyDeleteOreo untuk base paling bawah tu akan jadi keras atau mcm mana ya?
ReplyDelete